Andy Liberec – RSC Čechie Slaný 7:5 (2:1)

Autor: , 21.2.2010

V 18.kole 2.ligy západ zajížděli hráči našeho A-týmu do Jablonce, kde hraje svá domácí utkání celek Andy Liberec, aktuálně třetí tým soutěže, který se netají ambicemi na postup do nejvyšší soutěže. O papírovém favoritovi nebylo pochyb, přesto se chtěli naši hráči pod novým vedením trenéra Chadimy pokusit o nemožné a zkusit získat nějaký ten bodík. Ač jsme paradoxně podali jeden z nejlepších výkonů sezóny, na body to bohužel nestačilo. Prohráli jsme se ctí 7:5 a domácí si po utkání určitě hluboce oddechli, neboť zcela jistě takový odpor nečekali. Škoda, že jsme takto nehráli v minulých zápasech… V tabulce ZDE jsme stále jedenáctí, když k našemu štěstí dopadla všechna ostatní utkání v neprospěch našich soupeřů v boji o udržení, jemuž po dobrém výkonu s Andy Liberec a pod staronovým trenérem Chadimou všichni věříme. Průběh utkání nám ve svém článku přiblížil sám trenér Miroslav Chadima.

Do zápasu jsme šli se třemi základními body taktiky: zodpovědná obrana v hlubokém bloku, důraz na rychlé protiútoky a standardní situace hrané na zadní tyč. V podstatě vše vyšlo dobře, jen soupeř má ve svých řadách fantastického střelce Krále, který dal minulý zápas v Táboře šest gólů a totéž si zopakoval i s námi…
Bohužel první gól jsme dostali už ve 3. minutě, ale vliv na hráče to nemělo. Hráli jsme opatrně, ale zodpovědně a v rozehrávce neudělali za celý zápas jedinou chybu. Však také „specialisté“ na tuto disciplínu Mrština a Urban hráli na hrotu a měli zakázáno chodit pro míč na vlastní půlku. Nutno připomenout, že nám chyběli zkušení Kvapil, Polák a Špeta, a tak kapitánskou pásku oblékl poprvé v Čechii Urban, protože z Jiránka jsme potřebovali sejmout tuto odpovědnost, aby se věnoval jiným úkolům. Těmi byly uhlídat nebezpečnou hrušku domácích Němce a v rozehrávce jednoduše míč rozdávat po lajnách dopředu. Protože jsme si v podstatě nedovedli vzadu představit nikoho jiného, odehrál Jiránek bez střídání celý zápas! Této skutečnosti pomohl fakt, že se neměl vůbec zapojovat do finální fáze útoku a celou první půli směli hráči k brance domácích jen ve dvou. Tato opatrnost slavila úspěch: domácí neměli v první půli ani jeden brejk, ani jedno přečíslení. To jsme přesně chtěli, protože v této činnosti je Liberec výborný.

Po malé chybě jsme dostali ve 14. minutě od Krále druhý gól, jeho překvapivé bodlo z 10 metrů chytit nešlo. Jenže už v 15. minutě Klempt se Štěrbou zapresovali slabého Jíru a z jejich aktivity vytěžil Mrština gól na 2:1. V posledních minutách první půle jsme měli tři krásné brejky: Zímu a Štěrbu vychytal Zíka a po akci Jiránka a Urbana chybělo Štěrbovi u zadní tyče pár centimetrů.

V poločase jsme hráče pochválili a nabádali, aby s vyrovnáním nespěchali, že je dost času, že necheme s produktivními domácícmi hrát gólové dostihy. Neposlechli… Domácí totiž měli v sestavě vysokého zadáka Jíru a hráči dostali pokyn si na něj dovolit jeden na jednoho. Netušili jsme, že během první minuty to dokonale splní: nejdříve ho obešel Urban a jeho nástřel na zadní tyč usměrnil do prázdné branky Zíma, poté vystihl rozehrávku Mrština, Jíru lehce obešel a nedal Zíkovi šanci – 2:3! Domácí vysunuli napadání a po naší chybě poslal odražený míč do branky vynikající Král – 3:3. Běžela 26. minuta – naše minuta hrůzy. V ní totiž přidal Král další dva góly a utekl nám na 5:3. Bojovali jsme, velké šance nedali Urban a Štěrba. Ve 30. z ojedinělého útoku zvýšil kdo jiný než Král na 6:3 a ve 33. jsme jedinkrát zaspali na zadní tyči a Andy odskočilo na 7:3. Tento výsledek jsme si rozhodně nezasloužili a hráči to vycítili. Ohromnou bojovností vydřeli Štěrba a Zíma dva míče a Klempt je pohotově uklidil do branky – ve 37. bylo 7:5. Dvě minuty před koncem jsme si vzali time a sevřeli domácí v pěti do obrany. Zímova šance však nedopadla dobře, jasný faul na Klempta (byl by šestý) rozhodčí Kudrna nepískl a domácí šťastnou výhru udrželi.

Objektivně řečeno měl zápas skončit remízou, to by však nesměl hrát famózní střelec Král. Musíme pochválit Jiránka na „stoperu“ a dvojici Urban, Mrština, která se střídala na hrotu. Čtveřice mladíků Klempt, Zíma, Kozák, Štěrba zahrála velmi dobře, nasbírala celkem pět bodů, ale každý z nich si neodpustil jednu chybu vzadu a soupeř je tvrdě trestal.

sestava: Šaroch – Urban(c), Jiránek, Mrština, Šterba, Klempt, Kozák, Zíma