Hodnocení 11 zápasů v podzimní části II. ligy

Autor: , 28.12.2010

Na podzimní část II. ligy se důkladně podívalo vedení klubu a napsalo své hodnocení.

Bilance: 11 zápasů, 2 výhry, 9 proher, skóre 44:73, 6 bodů, 10. místo


Souhrnné hodnocení – tým, výsledky, výkony

Do třetí druholigové sezóny v řadě jsme šli na přání hráčů. Vloni jsme totiž sestoupili, soutěž nám byla nabídnuta administrativní cestou a sami hráči chtěli znovu II. ligu hrát. Bohužel však někteří – v létě odhodlaní se o záchranu znovu porvat – den před prvním mistrovským zápasem přestali chodit a dali přednost fotbalu na výkonnostní úrovni.

Sezónu jsme chtěli začít s užším, perspektivním kádrem. Loňský model zkušené, ofenzivní hráčské kvality postrádající týmovost a morálku se neosvědčil. Letní přípravu jsme začali v tomto složení: Cílek, Jochman – Hafenrichter, Jiránek, Klempt, Kozák, Landvojtovič, Mrština, Urban, Zelenka. Devátým měl být mladičký talent Chvoj, případně desátým trenér Chadima. Jenže už na první kolo do Hradce Králové neodjeli Mrština, Urban a Zelenka, a tak jsme hráli v šesti včetně Chadimy. Od druhého kola jsme narychlo získali Muláčka a Blandu, po třetím ale vypadl Klempt.

Prvních pět kol jsme odehráli v malém počtu hráčů, vždy v šesti, max. v sedmi v poli, třikrát (celkem na 36 čistých minut) se dostal na hřiště dorostenec Chvoj. Všechna tato utkání jsme sice prohráli, ale celkové skóre 15:31 nenaznačuje jednostranný vývoj zápasů. Naopak, Hradci, Alfě i suverénnímu Andy jsme byli dobrým soupeřem, dopředu sice málo produktivním, ale dobře bránícím a nepříjemným. Čtvrtý zápas v Litoměřicích a jeho causa Mrština byl dopodrobna vysvětlen, stačí dodat jen to, že výsledek 9:3 by byl výrazně jiný. Po prohře s Turnovem nám před Benešovem vypadli další dva hráči: museli jsme tedy uspíšit opatrná jednání o příchodu Abrháma, do hry musel opět Chadima a jako šestý bývalý trenér Žák! I tento zápas jsme prohráli se ctí, futsalovějším a lepším hostům jsme se vyrovnávali bojovností a dobrou organizací obrany. Bohužel se však projevoval fakt, že oproti loňské sezóně nehrálo 80% vstřelených gólů!!!

Před veledůležitými zápasy v Kadani a Příbrami se k nám připojili Urban a Zelenka, přemluven byl zkušený Čechista Průcha, trénovat s námi začali Chalupa, Rada, Caizl a Hořejší. V Kadani jsme hráli výborně a naším agresivním pressingem zaskočeného soupeře jsme rozdrtili 12:2. S Příbramí jsme pokračovali ve stejném stylu a zvýšili počet bodů na šest. V tuhle chvíli jsme měli skóre 38:43 a nakročeno do středu tabulky. Jenže poslední tři zápasy se silnými protivníky jsme nezvládli takticky a všechny drtivě prohráli.

První část sezóny rozdělme na tři části: prvních šest zápasů a těsné prohry, výkony střídavé, ale spousta pozitiv a nadějí do budoucna. Pak dvojice výher, výborné výkony většiny hráčů i týmu jako celku, zvednutí sebevědomí nad pokornou mez. Poslední tři výprasky od favoritů nás ale vrátily na zem nebo spíš na zadek a ukázaly, že s těmito soupeři nemůžeme hrát otevřeně.


Částečné hodnocení – gólmani, obranná fáze, útočná fáze

Po loňských velkých problémech, kdy se v brance vystřídalo pět gólmanů a jen o Vojtovi by se dalo tvrdit, že byl oporou, jsme chtěli kvalitní dvojici. K Jochmanovi přišel na hostování Cílek a oba předváděli střídavé výkony. Bohužel vždy útočně laděná Čechie potřebuje velké opory a tou ani jeden nebyl. Od ledna přicházejí zkušení gólmani Hnízdil a Sapík a my od nich očekáváme výkony, které dříve v našem dresu předváděli například Čížek nebo Kudrna. Na dva zápasy máme navíc k dispozici mladého Kopeckého, který je u nás na takové měsíční stáži a který by jednou mohl být naší velkou oporou.

Obrannou fázi rozdělme na dvě části: v zóně jsme sice byli nepříjemní pro útočící soupeře, ale příliš pasivní a málo nebezpeční vepředu. Při osobním bránění jsme dokázali dávat více gólů a stahovat náskok, pramenilo z toho ale vysoké množství faulů a žlutých karet a proti kvalitním mužstvům i riziko vysokých proher.

Hra s míčem neboli útoční fáze byla z naší strany jen parodií na kvalitní futsal. Hezkých nacvičených nebo improvizačních akcí jsme předvedli minimum, o standardních situacích ani nemluvě. Drtivou většinu gólů jsme dali po získaném míči a z rychlého protiútoku. Touto cestou ale musíme v nejbližší budoucnosti jít, na nátlakovou útočnou hru nemáme kvalitu a zkušenosti hráčů.


Jednotlivé hodnocení – hráči

Tomáš Abrhám (letos 19 let) je naším morálním odchovancem, futsalové principy získával od svých 16 let u nás. Vloni chtěl hrát za Kladno, po prvním letošním zápase zase projevil chuť hrát opět u nás. Od 6. kola, kdy k nám přišel, odehrál čtyři zápasy a kanadské body 4+1 nasbíral hlavně v Kadani. Máme ho do konce sezóny a chceme od něj větší nasazení a produktivitu. Technicky je na tom jako málokdo, potřeboval by více vítězné povahy.

Jan Blanda (20) přišel před druhým zápasem, odehrál sedm zápasů, z toho čtyři v základní sestavě, dal tři góly. Nejlépe se cítí v útoku, nemá rád zónovou obranu, raději soupeře napadá. Nejlepší výkon podal v Litoměřicích, kde dal dva ze tří gólů. S kmenovým hráčem Kladna sice trenér Hlaváč počítá, my bychom ho měli v mužstvu rádi natrvalo.

Pavel Caizl (20) s námi měsíc trénuje a od ledna by měl naskočit do zápasů. Kmenového hráče Slavie máme na hostování do konce sezóny, zatím se jeví dobře. Jeho předností je důraz, z mládeže Viktorky Žižkov a sálovkářské extraligy mu nechybějí ani herní zkušenosti.

Martin Cílek (28) byl vybrán v létě jako nejlepší z dostupných brankářů a výkony v jeho dvou čtyřzápasových blocích byly vždy: dobrý, dobrý, špatný, špatný. Podržel nás v obou vítězných duelech, naopak jistotu a tím i kvalitu ztratí po hloupém gólu, kdy si přestane věřit. Takové byly zápasy v Litoměřicích, s Turnovem a v Mělníku. Debakl s Kladnem si vytrpěl za příšernou obranou. Před posledním zápasem se vrátil do mateřského DFK, ale hned se zranil…

Pavel Hafenrichter (21) byl ve svých 21 letech samotnými hráči v létě zvolen kapitánem a sezóna ukázala, že plným právem. Velký tahoun v zápase i na tréninku, poctivý, ambiciózní, do futsalu zažraný. Jako jediný se postavil trenérovi fotbalu a dal přednost Čechii. Základní stavební kámen letošní a snad i příštích sezón. Odehrál všech 11 zápasů, musí si stále dávat pozor na žluté karty, už šest zápasů hraje se třemi. Při menším počtu hráčů odehrál prvních šest kol kolem 30 minut za zápas a tehdy byl mužstvu nejplatnější. Jeho produktivita 6+6 by mohla a měla být lepší, dostává se do mnoha šancí, které zatím řeší razancí na úkor klidu a kvality. Použitelný všude v sestavě i pro různé způsoby hry, nejlépe hraje zezadu a na brejky, pro postupný útok k sobě potřebuje zkušeného partnera. Je psychicky labilní, což ho trochu sráží, stejná vlastnost je však i pozitivní, protože nesnáší porážky.

Miloš Jochman (32) chytal 1., 6. a 11. zápas v základní sestavě a vždy celý, čtvrtý a pátý navíc střídal Cílka v poločase. Paradoxně obě tyto druhé půle chytal výborně a projevilo se, že při rozhodnutém stavu se uklidní a pak prokáže svoje kvality. Když šel do branky od začátku, byl nervózní, dostával laciné góly a mužstvo nepodržel. Má tréninkové výpadky, jeho přístup se odvíjí od toho, zda chytá nebo ne. Od ledna mu přibyla silná konkurence, se kterou se podle vlastních slov chce porvat.

Jakub Hořejší (24) je podzimní hvězda fotbalového SK Slaný, která sama projevila zájem u nás hrát. Po pár trénincích vletěl poprvé v životě do druhé ligy proti Hradci a dal vedoucí gól. Potřebuje s námi hodně nacvičovat útočné akce, potom bude díky své postavě, rychlosti, důrazu a nadstandardní střelecké dispozici velmi platný.

Miroslav Chadima (38) odehrál první a posledních šest zápasů, jeho zkušenosti se při hráčské krizi hodily, ale poslední zápasy ukázaly, že druhá liga je na něj moc. Chyběli mu jeho letití spoluhráči a nacvičené akce. U mužstva zůstane jako trenér, hrát odchází do Ebárny.

Jaroslav Chalupa (23) má zkušenosti i z 1. ligy, kde odehrál několik zápasů za Kladno. Hrál čtyři zápasy, stejně jako Hořejší potřebuje více futsalových zkušeností, herní kvalitu má nespornou. Fotbalista třetiligových Ovčár bude k dispozici omezeně, zájem a chuť má, my také.

Michael Chvoj (18) je další talent z líhně Čechie, nastoupil ve třech zápasech, v Liberci dokonce přihrál krásně na gól. Velký technik momentálně získává zkušenosti v divizním DFK Slaný, nejdéle do dvou let by měl být stálým hráčem druholigové sestavy, zatím potřebuje přidat na důrazu, předpoklady má.

Jakub Jiránek (23), zvolený zástupce kapitána, je už letitým a velezkušeným hráčem, odehrál všech 11 zápasů. Šikovnost s míčem a dobré futsalové myšlení občas vystřídá nesoustředěnost, laciné chyby a zbytečné karty za fauly nebo řečnění. Očekáváme od něj víc, měl by mít podstatně více kanadských bodů, má malý hlad po gólech.

Kamil Klempt (22) je příkladem nestandardního futsalisty. Pokud Čechie kopala pokutový kop, bylo to vždy po faulu na něj. Žádný velký technik ani rychlík, ale obrovský bojovník a velmi platný hráč, takový futsalový Rolinek =) Hrál tři zápasy, dal dva góly, vykoledoval si mnoho faulů. Momentálně pracovně v Anglii, v únoru by se měl vrátit a pomoci nám hlavně u branky soupeře.

Petr Kozák (19) je sám o sobě na celou kapitolu. Ohromně talentovaný hráč, náš nejlepší střelec i nejproduktivnější hráč, si potřebuje vše srovnat v hlavě, kde má největší problém. Levačku jako on má málokdo, trochu ho brzdí, že s námi netrénuje, studuje VŠ v Liberci. Nepříjemným faktem pro něj je, že nejlepší zápasy odehrál jako střídající hráč. V základní sestavě sedm zápasů, výkony průměrné, tři góly. Jako naštvaný náhradník ve třech zápasech 4+4 a vždy výborný! Nechytatelný byl v Litoměřicích, občas si musí dát pozor na riskantní hru jeden na jednoho. Může to být druhý Bůžek, nebo také vyhasnout jako podobné talenty Špeta, Mrština nebo Polák. Je to jen na něm, Čechie v něm vidí svoji budoucnost.

Jan Landvojtovič (23) přišel na hostování z Hraslu, jako ryzí obránce dal v 10 zápasech 7 gólů a byl s Kozákem naším nejlepším střelcem! Potřeboval by více sebevědomí, musí se naučit svoji chybu hodit za hlavu, pak jde jeho výkon zbytečně dolů. Každopádně ho chceme v mužstvu dál, Hraslu se bez něj stejně daří výborně =)

Bohumil Mrština (24) měl být s Hafenrichterem, Kozákem a Urbanem v první čtyřce, která tým potáhne. Bohužel dal přednost fotbalu, naskočil jen v Litoměřicích a vše sobě i nám pokazil. V Čechii pro něj momentálně není místo, teď se snaží pomoci DFK zachránit divizi. Vynikající, ale problémový hráč.

Lukáš Muláček (20) přišel před druhým kolem a do zranění hrál čtyři zápasy v řadě. I přes několik kil navíc je technický, produktivní (3+3), futsalově chytrý. Chybí mu vůle a „vítěznost“, s úspěchem je ho všude plno, při nezdaru to zabalí mezi prvními. Ideální hráč do zónové obrany, velmi platný také při nátlakové hře a power play. Výborný do party, vítěz pěvecké soutěže nováčků =).

Josef Průcha (31) přišel po šesti porážkách jako zkušená pomoc. Střelecké umění ihned ukázal čtyřmi góly v Kadani a s Příbramí, těžší soupeři byly nad jeho síly. Zkušený univerzál se vrací do Hraslu, když bude potřeba, na poslední kola nám určitě znovu pomůže. Nejdéle aktivně hrající Čechista, v červenočerném dresu hrál už před 15 lety!

Zdeněk Rada (20) přišel mezi posledními posilami, nastoupil proti Hradci a rozkoukal se rychle. První poločas špatný, druhý výrazně lepší, na vánočním turnaji už byl nejlepším hráčem i střelcem! Pokud mu to jako druholigovému hráči dovolí fotbalové povinnosti, bude pro nás velkým přínosem.

Libor Urban (22) měl být naší oporou a hlavní útočnou silou, v září dal přednost fotbalu a nastoupil jen ve třech zápasech. V Kadani byl excelentní (3+2), další dva zápasy už mu nevyšly. Je pracovně zaneprázdněn, pokud mu zbude čas a chuť, bude opět naším tahounem.

Ondřej Zelenka (19) je podobný případ, po fotbalové sezóně hrál pět zápasů. Má výbornou techniku, jako levák je ceněný dvojnásobně. Patří do skupiny vlažnějších hráčů, měl by se více „kousnout“. Odchovanec Čechie, se kterým rozhodně počítáme. Stejné jako u Urbana: když bude mít chuť, hrát bude.

Pavel Žák (37): stylově jako poslední z výčtu hráčů, kteří nastoupili byť na jeden zápas. Proti Benešovu byl překvapivě povolán jako zkušený hráč a na hrot útoku. Vyvaroval se chyb v rozehrávce a proto byl velmi platný, nahrál dokonce na dva ze čtyř gólů. Jedna z čechistických legend, jako trenér strůjce úspěchů v 90. letech, hraje pravidelně za B mužstvo a svými zkušenostmi a vědomostmi pomáhá chodu obou týmů.


Statistické údaje:

Počet zápasů: Hafenrichter a Jiránek 11, Kozák a Landvojtovič 10, Cílek 9, Blanda a Chadima 7, Jochman 6, Zelenka 5, Abrhám, Chalupa, Muláček a Průcha 4, Chvoj, Klempt a Urban 3, Hořejší, Mrština, Rada a Žák 1

Odehrané minuty: Cílek 285, Hefenrichter 271, Jiránek 212, Landvojtovič 193, Kozák 192, Jochman 156, Chadima 127, Blanda 122, Muláček 109, Abrhám 82, Průcha 80, Klempt 78, Zelenka 76, Chalupa 70, Urban 38, Chvoj 36, Žák 22, Rada 19, Hořejší 15, Mrština 4

Průměr minut na zápas (hráči s více než 3 zápasy): Cílek 31,7, Muláček 27,3, Jochman a Klempt 26,0, Hafenrichter 24,6, Abrhám 20,5, Průcha 20,0, Jiránek a Landvojtovič 19,3, Kozák 19,2, Chadima 18,2, Chalupa 17,5, Blanda 17,4, Zelenka 15,2, Urban 12,7, Chvoj 12,0,

Góly: Kozák a Landvojtovič 7, Hafenrichter 6, Abrhám a Průcha 4, Blanda, Muláček a Urban 3, Klempt a Zelenka 2,  Hořejší, Chadima, Chalupa a Jiránek 1

Asistence: Hafenrichter 6, Kozák 5, Jiránek 4, Muláček 3, Chadima, Chalupa, Landvojtovič, Urban, Zelenka a Žák 2, Abrhám, Cílek, Chvoj a Průcha 1

Kanadské bodování: Kozák a Hafenrichter 12, Landvojtovič 9, Muláček 6, Abrhám, Průcha, Urban a Jiránek 5, Zelenka 4, Blanda, Chadima a Chalupa 3, Klempt a Žák 2, Hořejší, Cílek a Chvoj 1

Výkonnost hráčů (průměrná známka hráčů s více než 3 zápasy, stupnice 10 – 1): Muláček 5,75, Urban 5,33, Abrhám a Průcha 5,25, Hafenrichter 5,18, Kozák a Blanda 5,00, Klempt 4,67, Cílek 4,63, Jochman 4,60, Jiránek 4,55, Chalupa a Landvojtovič 4,50, Chadima 4,43, Zelenka 4,40, Chvoj 4,33

Výkonnost mužstva: průměr 4,77, jednotlivé zápasy od nejlepšího: Kadaň 6,27, Alfa 5,72, Příbram 5,45, Litoměřice 5,44, Benešov 5,00, Andy 4,78, Turnov 4,50, Hradec venku 4,00, Kladno 3,91, Hradec doma 3,82, Mělník 3,56


Krátkodobý výhled

Druhou část sezóny začínáme s tímto kádrem: Hnízdil, Jochman, Sapík – Abrhám, Blanda, Caizl, Hafenrichter, Hořejší, Chalupa, Jiránek, Kozák, Landvojtovič, Muláček, Rada, Urban, Zelenka. Na první dva zápasy máme k dispozici ještě brankáře Kopeckého, po dohodě i Průchu, od února by měl přibýt Klempt. Další změny samozřejmě nejsou vyloučeny, ale základní kádr 13 hráčů a 3 brankářů je dostačující, i když očekáváme časové kolize s pátečními fotbalovými tréninky. Los je však dobrý, v lednu a únoru hrajeme jen pět zápasů, v případě nouze můžeme tým na poslední čtyři kola v březnu posílit. Doufáme v dobrý vývoj sestupových míst v 1. lize, kde prakticky může do západní skupiny II. ligy spadnout jen Slavia Praha. Potom by sestupovaly dva týmy a pro nás by to znamenalo skončit nejhůře na 9. místě. Reálně však bude sestupovat jen jeden tým a udržet pod sebou Kadaň bychom měli. Jinak nemáme ve druhé lize opravdu co dělat.


Dlouhodobý výhled

Po několika sezónách potíží s hráčským kádrem, respektive jeho kvantitou, se letos daří budovat zcela nový, mladý tým. Pokud se udrží pohromadě, má slibnou druholigovou budoucnost. Tento předpoklad má však tři zásadní podmínky: zaprvé aby klub měl většího sponzora nebo několik menších, kteří by zajistili chod klubu finančně, prezident Čechie Svatopluk Šváb nemůže donekonečna vše platit sám, ze svých podnikatelských nebo i soukromých aktivit. Zadruhé kvalitní hráčský kádr nutně potřebuje jistotu za zády, stejně kvalitního nebo ještě lépe mnohem kvalitnějšího brankáře. V záběru někteří jsou, jen musí spojit svoji futsalovou budoucnost právě s Čechií. A zatřetí musí přijít kvalitní trenér. Po velkých úspěších Pavla Žáka v letech 2001-2005, kdy se vždy hrála špička druhé ligy a rok dokonce první, přišel útlum a přiznejme si, že současný trenér Chadima mužstvo do horních pater soutěže nevytáhne. Jednak proto, že mu chybí potřebná chuť a jednak proto, že jeho trenérské kvality nejsou takové jako kdysi bývaly hráčské.