KRÁSNÁ PŘEDSTAVOVAČKA NAŠEHO ODDÍLU ⚽️😉👍

Autor: , 29.4.2024

Zatím se málo ví, že se naše „stará garda“ zúčastní ve Sportovní hala Háje, Slaný 26. května turnaje veteránů, ale o tom až v některé z dalších novinek. Zatím nemůžeme nenasdílet krásnou představovačku aneb vizitku našeho týmu od OSF Kladno. 😊 Děkujeme za ní, je to krásně shrnuto. ✌️😉⚽️

R.S.C. ČECHIE SLANÝ – VIZITKA ÚČASTNÍKA TURNAJE LEGENDARY CUP 2024
Jako první se do turnaje veteránů, který se v nové slánské sportovní hale odehraje v neděli 26. května, přihlásil snad příznačně celek R.S.C. Čechie Slaný. Pojďme si ho ve zkratce představit.
Futsalový klub R.S.C. Čechie Slaný byl založen na podzim roku 1993, tehdy pod názvem Čechie Slaný, partou bývalých spolužáků ze slánského gymnázia. Mezi zakladatele patří současný předseda klubu Svatopluk Šváb, dlouholetý trenér týmu Pavel Žák, Petr Ševic a dále bývalí hráči celku Pražanka Slaný Vilém Fiška, Jan Snovický st. či Martin Hyška. Tým měl od svého založení jen ty nejvyšší ambice, a tak již v sezóně 1994/1995 hraje krajský přebor, kde končí na sedmém místě. Přestože to bylo nesestupové místo, Čechie se z finančních důvodů vrátila do okresních soutěží. Navíc v roce 1995 dochází k rozkolu v týmu, kdy si hráči rezervního celku založili vlastní klub R.S.C. Slaný a souběžně s Čechií vystupovali v okresním přeboru. V roce 1998 horké hlavy vychladly a dochází ke sloučení obou celků, tentokrát již pod současným názvem. Čechii se daří, v tomto roce postupuje poprvé do divize, její „B“ tým vítězí v OS I. třídy a postupuje do okresního přeboru.
V roce 2001 začíná asi nejúspěšnější období Čechie, když postupuje do druhé ligy, její „B“ tým hraje stabilně v okresním přeboru, v nižších okresních soutěžích pak vystupují ještě další dva rezervní týmy, pod hlavičkou Čechie hrají oblastní ligu i ženy. Čechisté získávají dvě druhá místa ve 2. lize (2003, 2004), to druhé pak znamená historický postup do nejvyšší soutěže. V ní se však Čechii příliš nedaří. I přes příchod posil se projevuje hráčská nezkušenost a následně i nižší rozpočet, který byl přes všechnu snahu nejnižší ze všech účastníků 1.ligy. Celkové 12.místo pak znamená sestup zpět do 2.ligy, přesto zahrát si s týmy, jako je FK Chrudim, Helas Brno či 1. FC Nejzbach Vysoké Mýto je obrovská zkušenost. Oporami týmu v nejvyšší soutěži byli Josef „Bican“ Průcha, který v jedenadvaceti zápasech nastřílel patnáct branek, stejného počtu pak docílil i Petr Šnídl, dodnes opora druholigového kladenského celku. Za Čechii si ligu zahrálo však několik dalších klubových legend, jako Luboš Bůžek, Miroslav Chadima, Tomáš Kvapil či Jindřich Čížek, svět velkého futsalu pak poprvé ochutnali v té době mladíci Michal Kudrna, Tomáš Loder, Bohumil Mrština, Martin Špeta či Michal Výda. Čechisté pak s tímto kádrem ještě několik let hráli druhou nejvyšší soutěž, kde nejlepším umístěním bylo třetí místo v roce 2006.
Kádr však nebyl i přes fungování rezervních celků nijak zvláště omlazován, stárnul a důsledkem byl přesun Čechie do krajského přeboru v roce 2011. V následujících letech se Čechisté pohybovali v divizi (nejlépe šesté místo v roce 2015) a v krajském přeboru, až tým zestárnul natolik, že se v roce 2021 rozhodl pro působení pouze v okresním přeboru. I tady však bojovali Čechisté především sami se sebou, když nedokázali skloubit zkušené borce s těmi mladšími, nadějnými a vše v roce 2023 spělo k definitivnímu konci tohoto legendárního týmu. Nakonec se jeho vedení ujal Jakub Jiránek, který se souhlasem předsedy týmu Sváti Švába, vybudoval úplně nový tým pro následující sezónu 2023/2024. A Čechie se opět probudila k životu, když okresní přebor suverénním způsobem vyhrála a projevila zájem o postup do vyšších regionálních soutěží. O znovuzrození Čechie se pak vedle Jakuba Jiránka zasloužili především nejlepší střelec týmu, v brance nastupující skvělý futsalista Radoslav Kroutil a dále další pro tým nepostradatelní borci Petr Danda, František Ježek, Jan Paluba, Zdeněk Řehák či Petr Volgner. Uvidíme, zda tito borci vrátí Čechii tam, kde s ní byli jejich předchůdci.
Na turnaji veteránů se pak můžeme těšit na účast Čechistů z nejslavnějších dob týmu, zachytat si za ni může i její bývalý brankář, dlouholetý člen vedení Svazu futsalu ČR Radek Klier či historicky nejlepší střelec okresního přeboru Juraj Stolár. Čechie by tak měla být zřejmě největším adeptem na vítězství v turnaji.